Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskningsinitiativ undersöker försvarsvilja och demokratisk resiliens

Ett fyrtorn och en våg som slår.
Foto: Gary Walker-Jones/Unsplash

Lunds universitet skapar en nationell och internationell plattform för tvärvetenskaplig forskning och utbildning inom strategisk kommunikation och totalförsvar. Den nya forskningsmiljön leds av tre forskare vid Institutionen för kommunikation.

Forskningsmiljön Kommunikation, försvarsvilja och demokratisk resiliens förläggs vid Campus Helsingborg med en finansiering på tre miljon kronor under tre år. I initiativet ingår forskare vid Institutionen för kommunikation, Ekonomihögskolan och Humanistiska och teologiska fakulteten. Fokus ligger på att utveckla ny kunskap om kopplingen mellan kommunikationsstrategier inom civilförsvaret och förmågan hos offentliga institutioner och medborgare att stå emot såväl interna som externa hot och påfrestningar.  

– Vi ser försvarsvilja och demokratisk resiliens som två nära sammanhängande begrepp. Försvarsvilja handlar om viljan att skydda ett demokratiskt och fritt samhälle. För att upprätthålla ett starkt försvar i ett demokratiskt land krävs en bred förståelse för totalförsvaret i alla delar av befolkningen, säger Nils Gustafsson, forskningsmiljöns ena projektledare.

Genus- och barnperspektiv i fokus  

Ett särskilt fokus i forskningen ligger på genus- och barnperspektiven, områden som ofta förbises både i offentlig debatt och inom akademisk forskning.

- I den första fasen undersöker vi hur försvarskommunikationen påverkar unga målgrupper och hur unga förhåller sig till värnplikten samt till tanken på att försvara Sverige vid en krigssituation. Vilka föreställningar har de om krig och försvar, och vad är de beredda att försvara? Dessa frågor är avgörande för att förstå deras försvarsvilja och tilltron till totalförsvaret och NATO, säger forskningsmiljöns andra projektledare, Cecilia Cassinger.

- Vi kommer att utveckla verktyg och metoder som stärker medborgarnas delaktighet och motståndskraft i ett komplext kommunikationslandskap, tillägger projektkoordinator Isabelle Karlsson. En viktig del av detta arbete är att skapa strategier för att öka försvarsviljan hos grupper där tilltron till totalförsvaret är låg. Samtidigt vill vi främja en kritisk förståelse av försvarskommunikationen och dess konsekvenser för unga målgrupper.


Deltagare

I forskningsinitiativet ingår framstående forskare från Lunds universitet, bland andra:  

•    Johan Anselmsson, professor i företagsekonomi med fokus på varumärkesbyggande, Ekonomihögskolan  
•    Alicia Fjällhed, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut
•    Elsa Hedling, docent vid Centrum för Europastudier, Humanistiska och teologiska fakulteten  
•    James Pamment, docent i strategisk kommunikation och direktör för Forskningsinstitutet för psykologiskt försvar  
•    Emil Stjernholm, forskare vid Institutionen för kommunikation

Internationella samarbeten och affilierade forskare från hela världen kommer att bidra till att ytterligare stärka forskningsmiljön.

Kontakt

Cecilia Cassinger
Docent, Institutionen för kommunikation, Lunds universitet  
cecilia [dot] cassinger [at] iko [dot] lu [dot] se

Nils Gustafsson
Universitetslektor, Institutionen för kommunikation, Lunds universitet
nils [dot] gustafsson [at] iko [dot] lu [dot] se

Nils Gustafsson
Nils Gustafsson, universitetslektor vid Institutionen för strategisk kommunikation.
Cecilia Cassinger
Cecilia Cassinger, docent vid Institutionen för strategisk kommunikation.
Isabelle Karlsson
Isabelle Karlsson, doktorand vid Institutionen för kommunikation.